NIK bildas

Året var 1957 då ett antal idrottsintresserade ungdomar och yngre män, från Nedre Soppero och Silkkimuotka, gjorde slag i saken efter att ha diskuterat frågan sedan en tid tillbaka. Den 11 augusti samlades sammanlagt 12 personer till möte i Helmer Henrikssons före detta bostadshus i Nedre Soppero. Idrottsklubben bildades och namnet Nedre Soppero Idrottsklubb antogs enhälligt.

NIK:s första styrelse

Ordförande: Bror Romark

Vice ordförande: Arne Henriksson

Sekreterare: Hilding Henriksson

Kassör: Viktor Snällfot

Ledamöter: Ingemar Snällfot, Edvin Henriksson, Einar Henriksson

Suppleanter: Birger Snällfot, Sune Raatamaa

Revisorer: Georg Baas, Georg Olofsson

Skidsektion: Bror Romark

Materialförvaltare: Einar Henriksson

Hedersledamot: Börje Snällfot

Ett bestående minne från första styrelsmötet är att ivern var så stor att en mötesdeltagare uppmanade ordföranden att skynda på med mötet så att man kunde sätta igång med träningarna redan samma dag.

Friidrott

Friidrotten har blivit den stora idrotten för Nedre Soppero IK. Redan från 1957 var friidrottsintresset stort och löpartävlingar genomfördes på allmänna landsvägar. Övriga grenar tränades bl a i Ulkuniemi beläget mellan sjön Vuoksujärvi och lainioälven i Silkkimuotka. Tävlingar anordnades av Soppero IF med Multaharju som tävlingsarena. Friidrottsserier mellan byarna Övre Soppero, Nedre Soppero/Silkkimuotka, Karesuando och Svappavaara anordnades. Seriematcherna kombinerades med fotbollsmatch och samma manskap deltog oftast i båda sporterna.

Åren från 1957 till början av 70-talet var de verkliga amatörernas tid - vi idrottade och hade roligt. Ur allt detta utvecklades en organiserad friidrottsverksamhet som lett fram till stora framgångar för NIK:s friidrottare. Klubben är idag en av de stora friidrottsföreningarna inom länet och också en respekterad förening inom den totala svenska friidrotten.

Du kan läsa mer om NIK:s historia i boken "Nedre Soppero IK 50 år" som trycktes upp i samband med klubbens 50års-firande 2007. Kontakta oss för mer information.

Uppdaterad: 03 MAR 2016 17:23

Nedre Soppero IK